Hot water but no heating

View previous topic View next topic Go down

Hot water but no heating

Post  Philk on Thu Apr 09, 2009 7:11 am

Can anybody help me please?

I have a BoilerMate ll fitted and up until yesterday, everything worked fine... Now the hot water is available but the heating isn't.. The boiler downstairs fires up as normal but still there is no heating

Many thanks in advance

Philk

Posts : 1
Join date : 2009-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  Mike the Boilerman on Thu Apr 16, 2009 2:26 am

Hi Phil,

Time clock failure, room thermostat failure, pump failure, in that order of likelihood!

Cheers Mike

Mike the Boilerman
Admin

Posts : 426
Join date : 2009-01-08

View user profile http://gledhill-repairs.forumotion.net

Back to top Go down

Boilermate 2 Heating not working

Post  JohnMondo on Fri Oct 21, 2011 5:00 am

Hi

I have a similar problem. Hot water is working fine but central heating is not.

The clock was replaced two years ago. It is digital and seems to be fine. The PCB is working fine when I remove the test link. The thermostat clicks when I turn it so I assume this is also fine. That leaves the pump. It is a grundfos 15-50x18 selectric. It is not working at all. It's as if it has no power to it. Removal of the cap shows that the spindle rotates freely. Pipe coming in is too hot to touch. Pipe below is touchable. All rads are cold.

Do I need a new pump? If so, how would I drain the boilermate in order to fit it?

Any help would be much appreciated. Thanks

JohnMondo

Posts : 2
Join date : 2011-10-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  JohnMondo on Sat Oct 22, 2011 7:19 am

Don't worry - sussed it out. Was the clock after all.

Off to order a new clock.

Thanks anyway.

JohnMondo

Posts : 2
Join date : 2011-10-21

View user profile

Back to top Go down

Same problem

Post  ionh on Sun Oct 05, 2014 8:04 am

John - I have *exactly* the same circumstances you describe (hot water, no heating, relatively new digital clock, pumps rotate freely).  

You said "The PCB is working fine when I remove the test link." - can you elaborate?    How can i check the PCBs?

Also, how did you come to the conclusion that the clock was broken?   Anything obvious?

Thanks
ian

ionh

Posts : 2
Join date : 2014-10-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  mike on Sun Oct 05, 2014 9:53 am

Best thing to do is.
If the unit is hot.
Put heating on via time clock on BM II.
Then turn room stat up full if fitted.
Check the pump is working for heating.
If not is it free?
Has it a supply?
No supply then work back.
Has the room stat a supply?
There should be live, neutral & switched live.
If no supply at stat.
Then check the time clock.
Mike

mike

Posts : 1626
Join date : 2009-10-08
Age : 64
Location : Norwich

View user profile http://www.mgch20.co.uk

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  ionh on Sun Oct 05, 2014 1:33 pm

Thanks, Mike...meanwhile, the heatijng has come back on! I need to do some more diagnostics....might be that when i was checking the pumps i loosened something, might be that the system works on timer but noit with manual switching...might be that it was never broken and i was doing something stupid!

ionh

Posts : 2
Join date : 2014-10-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  mike on Sun Oct 05, 2014 2:19 pm

Check the pump drive PCB to.
Mike

mike

Posts : 1626
Join date : 2009-10-08
Age : 64
Location : Norwich

View user profile http://www.mgch20.co.uk

Back to top Go down

Re: Hot water but no heating

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum